Att bo i hus

Mitt hem är min borg

Bullermätning i trädgård

- Posted in Trädgård by

Bullermätning för mitt hus i stan

Jag funderar på att ta hit någon som mäter av buller volymen i min trädgård. Jag bor alldeles bredvid en stor väg som leder in till centrum i min stad. Det är en oerhört trafikerad väg och saknar bullerplank. På sommaren när man sitter i trädgården är det oerhört störande med all trafik. Man kan inte koppla av. Då jag bor i en sommarstad är det till och med mer trafik på sommaren.

Jag har fått nog och tar nu saken i egna händer. Här borde verkligen finnas ett bullerskydd. Hittade en sida som utför bullermätningar som verkar oerhört bra. De hade en bra tydlig sida på nätet och verkar i hela Sverige står det. Då kommer de hit med en bullermätare och gör en bedömning av ljudnivån på platsen. För att sen avgöra om detta är okej nivå eller inte.

Hade varit underbart om man kunde fått upp ett bullerplank innan sommaren. Så man kunde spendera tiden ute i trädgården med lite mera lugn och ro. Utan att bli störd av trafiken. Speciellt på kvällarna tycker jag att det är jobbigt och när de ska racea vid rödljusen. Vissa bilar smäller till när de gasar på och skrämmer livet ur en när man sitter och försöker ta det lugnt. Jag får väl skylla mig själv lite med, som bosatte mig så centralt och nära en så stor väg. Jag har alltid älskat lite fart och fläkt. Men detta är ju fel sorts fart och fläkt. Man vill inte sätta vindruvan i halsen när man kopplar av i trädgården, för att bilar gasar på och smäller. Ett bullerplank hade gjort susen tror jag och sen hade jag varit nöjd.

Firman jag hittade gör en mätning med en bullermätare av ljudnivån på plats och sen i efterhand verifiera simulerade nivåer. Undra om vägen är nära nog så att man kan få bullerskador. Då kanske det blir brådskande att få upp ett bullerplank. Det ska bli intressant att höra vad de har att säga.

Stallfönster

- Posted in Renovering by

Stallfönster för alla typer av byggnader

Vårt stall är i sin grund i gott skick och det krävs bara lite underhåll på själva fasaden. När vi köpte det slog vi till med nytt tak då det gamla var slitet. Här ute på slätten drar vindarna hårt runt husknutar och tak så det krävdes nytt tak. Tillhörande boningsstuga fick vänta med dess renovering, stallet var viktigast och då menar vi våra hästar. Husvagnen gav oss ett behagligt provisoriskt hem under tiden. Ingen stress. En sak i taget. När taket var avklarat kom vi till stallets stallfönster. Flera stallfönster att se över och de flesta var rejält väderbitna och dragiga och helt enkelt ofräscha. Fönster kan vara riktiga energibovar och skapa dåligt inneklimat och vårt största fokus var på dem som skulle huseras därinne när inte ute i hagarna: åter igen våra hästar.

Det var en stor investering och vi tog oss bra med tid för att höra oss för och leta på nätet efter en bra leverantör av stallfönster så att det blev bra med hela beställningen från personlig kontakt, till bästa råd och fönster av kvalitet till bra pris. Leveranser var också viktigt, det var ju fönster som skulle transporteras så vi ville ha dem i bästa skick när vi fick dem till oss.

Det där med bra råd som jag nämnde ovan; det var superviktigt för oss. Vi behövde inte bara goda råd och tips utan vi behövde hjälp. Hjälp med hur man beställer, hjälp med hur man mäter så att man får rätt storlek på stallfönsterna och vilka fönster som passar just oss och våra unika behov, stallets utseende och ja, allt man kan tänka sig.

Bygghandeln vi valde är en mindre sådan med all kapacitet som de stora aktörerna erbjuder. FAST, utöver det så erbjuder de gediget sortiment av kvalitet till bra priser som står sig bra mot de stora byggvaruhusen. Vidare har vissa av deras experter varit på plats i nästan 50 år och de kan verkligen sin sak. Branschkunniga som få med oerhörd yrkesglädje och stort engagemang för varje enskild kund banade vägen för deras stora långvariga framgång som sträcker sig från 60-talet och deras framtid ser ljus ut. Vi kände oss trygga med andra kunders omdömen, den personliga kontakten och servicen som de erbjöd och beställningen var ett faktum. Leveransen gick bra tack vare deras emballage som höll samma kvalitet som allt annat.

Sedan en tid tillbaka är stallet klart och det har samma look som tidigare fast nu med nytt tak och nya stallfönster som kommer att stå sig bra i många år framöver. Alla som vistas i stallet verkar trivas bra och vi har fullbokat hahahaha!

I dessa dagar tar vi itu med vårt torp som helrenoveras med stor omsorg. Måna om att bevara dess historia fast med många moderna nya snillrika detaljer som gör det både framtidsanpassat, energieffektivt stilrent med många sympatiska inslag av det traditionella anrika förflutna som finns inne i väggarna.

Är ni ute efter nya stallfönster? Vi rekommenderar verkligen bygghandeln vi valde. Dem kan man räkna med!

stallfönster när de är som bäst

Markiser Halmstad

- Posted in Hus & Hem by

Markiser i Halmstad mot sol, vind och vatten

Sommaren är här och vi är mitt uppe i sommarlovet och semestern och vädret har vi tur med! Sköna, lata dagar, sovmorgon för vissa och för andra är det full fart med frivilliga fritidsaktiviteter 24/7, hahaha!

I år var vi mycket väl förberedda inför sommaren som komma skulle och redan i våras planerade vi in det här med solskydd, och då pratar vi inte solkräm för att skydda huden mot solbränna, utan vi pratar solskydd för villan.

Efter en helrenovering av vårt hus kom vi till punkten solskydd på to-do-listan. Vi ville sänka energikostnaderna redan innan dessa skenade och ett bra sätt är att montera solskydd på fönsterna. Dessutom blir det mer behaglig innemiljö och möblerna blir inte utsatta av direkt solljus om vi så väljer att fälla ner markiserna.

Vi valde ett glasmästeri som även jobbar med att installera solskydd och markiser i Halmstad, Hyltebruk och Gislaved med omnejd. De är återförsäljare för ett känt och respekterat företag som levererar måttanpassade markiser av kvalité. Man kan välja hur man styr dessa markiser antingen manuellt eller om de ska vara automatiserade. Företaget har funnits sedan 40-talet och är stolta över deras högkvalitativa solskyddsprodukter som är flexibla och anpassningsbara för alla typer av fastigheter i alla lägen. Passade oss utmärkt!

Markiser finns som fönstermarkiser, terrassmarkiser samt sidomarkiser. Alla lika viktiga och vi valde rubbet helt enkelt. Om man köper rätt kvalitet och sedan följer skötselråden så har man nytta och glädje av dessa markiser i många, många år. Det är mycket behagligt att på terrassen, mitt på dagen när solen står som högst, kunna njuta av skugga när man så önskar. På sena ljuva sommarkvällar är det skönt att ha detta “tak” som gör det mysigt och håller den goda infravärmen på plats. Då vi har valt att ha en öppen uteplats med terrassmarkis valde vi en sidomarkis också som skyddar mot insyn och blåst. En skön plats att vara på dygnets alla timmar. Resten av villans fönstermarkiser har verkligen lyft hela looken och innetemperaturen har sänkts när det är varmt ute och ja, summerar man det hela så är vi supernöjda!

markiser i halmstad

Tvättställsblandare

- Posted in Hus & Hem by

Tvättställsblandare - funktion och smidighet i snyggt fodral

Vi har nyss helrenoverat vårt kära badrum. Vi tog bort precis allt det gamla och började om från grunden. Det var ett gediget och givande hemmaprojekt, att slita bort gammalt kakel och klinker och allt annat fast där allt det viktiga utfördes av professionella, behöriga hantverkare. När byggnationen var igång fick vi av hantverkare uppdraget att välja ut inredning och armatur. Vi passade så klart på att även välja handdukar, badlakan, golvmattor, växter, handdukstork, speglar, förvaringsmöbler, stämningsskapande belysning, krokar, badkar, dusch, wc, tvättställ och tvättställsblandare.

I vårt sökande efter en riktigt snygg tvättställsblandare handlade vi som alltid på samma företag som levererade det mesta till badrummet, då de har ett riktigt bra sortiment. Vi fick bra med goda råd och tips och inte minst händig information att de blandare som de saluför är tillverkade i Italien, välkända för kvalitet. För oss innebär det längre hållbarhet både till funktion och det estetiska vilket är viktigt för tvättställsblandare är bland de mest flitigt använda. Vi fick dessutom hela sju års garanti vilket ger trygghet på köpet.

Vissa inredningsintresserade brukar byta tvättställsblandare lite då och då, ett sätt att förnya badrummet. Tvättställsblandare kan tyckas vara en liten detalj i badrummet men den kan verkligen förändra helhetsintrycket. Man behåller blandarna och alternerar mellan dem man har och på sätt är man även miljömedveten.

Butiken vi valde i att handla vår tvättställsblandare är den vi alltid handlar i. De har många olika modeller i olika storlekar; raka, stilrent klassiska och minimalistiska former. Andra har mjukare former, vissa har en hög, svängbar pip som sägs passa fristående handfat. Vi valde en av deras mer populära modeller. Den har ett runt blandarhus med en rund, svängd pip. Vi fick det intryck vi var ute efter: avskalat och modernt i mattsvart färg. Andra färger som finns är bland annat krom, mässing och borstad yta. Det är kreativt och roligt med tvättställsblandare. Testa dig fram, rådfråga och ha kul, och framförallt; ha det gott!

tvättställsblandare som fångar ögat