Att bo i hus

Mitt hem är min borg

Värmepump från Toshiba

- Posted in Hus & Hem by

Toshiba löser behagligt inomhusklimat

Det är dags att byta värmepump för oss, då vår har varit sönder hela sommaren. Nu när vintern närmar sig känner både jag och min fru att vår främsta prioritering just ny är att byta värmepump så vi inte fryser ihjäl nu när de kallare månaderna är runt hörnet. Något vi sedan länge bestämt oss för är att nästa gång vi köper en värmepump så ska det vara en vi kan använda för att både kyla och värma oss vilket vi inte kunde göra med vår gamla. Vi bor i södra Sverige och under sommarmånaderna kan det bli riktigt varmt här så det är verkligen värt att investera i en sådan värmepump för oss.

Vi har hittat en värmepump från Toshiba som vi har fastnat för, den ger både värme och luftkonditionering som gör att vi kommer ha ett behagligt inomhusklimat året runt. Denna värmepump är även energieffektiv och miljövänlig, två faktorer som är viktiga för oss.

Dags att köpa en paviljong

När jag var liten så hade jag ett favoritställe och det var i farmor och farfars paviljong. De drack alltid sitt kaffe ute under paviljongen och jag fick hemmagjord jordgubbssaft.

Det var något väldigt rogivande med att sitta i paviljongen, jag vet inte riktigt vad det var men det var bästa tiden. Själv satt jag mycket under paviljongen och ritade och gjorde sånt som man gör när man är liten. Paviljongen var vit vill jag minnas och runtomkring paviljongen så hade farmor sått blommor i alla möjliga färger. Duken hade flagnat lite minns jag det som men det gjorde bara paviljongen ännu charmigare.

Nu när jag själv börjar närma mig pensionen så funderar jag på om jag inte också skall skaffa mig en paviljong så förhoppningsvis mina barnbarn kan få uppleva den känslan med.

Nuförtiden finns det ju många olika varianter av paviljonger. Det finns paviljonger som har aluminium som stomme och sen är tak och väggar gjorda av polyester med tillhörande myggnät. Antar att det är mer praktiskt och underhållsfritt med en sådan paviljong än en paviljong i trä (som på den gamla goda tiden).

Har kikat runt lite på olika ställen, bland annat på Hillerstorps sida, och nu jag har hittat en jättefin paviljong. Tror den kan bli jättebra nere i hörnan på baksidan av trädgården. Det blir som ett litet extra rum fina dagar och ett mysigt ställe att dricka kaffe på eller att inta kvällsmaten där. Vi har kvällssol på baksidan så jag tror att det kan bli perfekt.

Ser att man kan köpa till paviljongväggar som tillbehör och det kanske är praktiskt att ha för då kan man ju använda paviljongen även om vädret inte är så bra. Jag vill ju att vi skall nyttja paviljongen så mycket det går.

Sagt och gjort, detta får bli helgens projekt och när det är klart är vi ju förberedda för de förhoppningsvis ljuva sensommarkvällarna.

IVT service i Limhamn

- Posted in Hus & Hem by

Tur att det finns IVT service i Limhamn

Vi bytte ut vår gamla värmepump till en IVT värmepump för några år sedan och vi har varit väldigt nöjda med den. Dock verkar den ha gått sönder då den inte riktigt värmer lika mycket som den borde. Med vintern och kylan runt hörnet kände jag att jag måste få detta löst så snart som möjligt. Turligt nog köpte vi vår värmepump hos ett IVT center som även erbjuder IVT service i Limhamn, där vi bor. Jag kontaktade företaget och bokade in IVT service i Limhamn, som tur var kunde komma redan nästa dag. De hittade felet och åtgärdade det samma dag vilket känns väldigt skönt, nu slipper jag fundera på hur vi ska värma oss i vinter. Med tanke på företagets långa tid inom branschen har de bred erfarenhet och stor kompetens inom området vilket gjorde att allt gick väldigt lätt och smidigt. Jag ska verkligen höra av mig till dem igen om jag någon gång kommer behöva IVT service i Limhamn igen. IVT service Limhamn

Elektriker i Bollnäs löst!

- Posted in Hus & Hem by

Äntligen har jag hittat en elektriker i Bollnäs

Vi köpte ett hus för ungefär ett år sedan och har redan från början planerat att renovera vårt badrum på övervåningen då det är gammalt och inte så fint. Tyvärr har det kommit lite annat i vägen men nu äntligen har vi bestämt oss för att påbörja renoveringen. Vi har redan hittat en hantverkare och det kakel och klinkers vi vill använda oss av. Det enda vi har haft lite problem med att hitta är en bra elektriker i Bollnäs. Jag har tyvärr bara hört dåligt om elektriker i Bollnäs från folk i min närhet. Det har inte varit någon som har varit nöjd så jag har varit lite försiktig med att anställa någon. Jag berättade om detta för min kollega som då tipsade om Rengsjö El & Markteknik som han tydligen hade använt sig av vid sin köksrenovering. Han sa att de är väldigt duktiga och noggranna så jag bestämde mig för att kolla upp dem. Vad jag kan se verkar de vara duktiga elektriker i Bollnäs så jag har nu bokat dem så att de kan fixa all elektricitet i badrummet. Det känns viktigt för mig att det är en duktig och kompetent elektriker i Bollnäs då det alltid är mycket vatten i ett badrum och vatten och elektricitet går ju inte så bra ihop. Men jag känner mig nöjd med mitt val och ser fram emot att vårt nya badrum ska bli klart så att hela familjen slipper dela på enbart ett badrum. Elektriker Bollnäs

Det hade varit trevligt med en egen pool på tomten

Jag funderar om jag ska skaffa mig en pool, för jag tror att det hade varit trevligt med en egen pool i trädgården.

Jag har under flera år närt en dröm om en egen pool.

Som barn älskade jag att simma och så fort jag fick möjlighet så tog jag mig ett dopp oavsett om det var i en bassäng, en sjö eller i havet.

Så mina tankar kring att skaffa en pool är inget som jag precis kommit på som du säkert förstår.

Frågan är vilken pool jag ska köpa. Det finns ganska många typer av pooler att välja emellan nämligen.

Jag har tittat på olika pooltyper och den typen jag gillar bäst är en nedgrävd pool. En nedgrävd pool är dock betydligt mycket dyrare i inköp än en ovanmark-pool speciellt om man köper en som är färdiggjuten.

Man kan ju bygga upp en pool på plats men denna typen av pool verkar inte ha samma byggkvalité som en färdiggjuten pool och eftersom det är en stor investering så vill man inte köpa något som inte håller.

Ska man installera en nedgrävd pool så måste man ju gräva ur plats för den och dra (och gräva ner) en massa ledningar till poolen så installationskostnaden är högre än för en ovanmark-pool.

Jag tror den bästa typen av pool är PP pooler då de verkar vara byggda på ett bra sätt och ha en lång hållbarhet. Jag har hittat en sida som säljer och installerar pooler som har mycket matnyttig information.

Det är ju inte bara själva poolen som man behöver köpa utan man behöver även en hel del tillbehör. Som exempel kan jag nämna poolvärmare, pooldammsugare och poolrengöring och kanske även ett pooltak.

Det är en stor investering helt klart men för mig så tror jag att det är väl värt pengarna.

Funderar på vad det kostar att bygga pool

Nu börjar poolsäsongen gå över för det här året. Så frågan är om mina tankar att köpa en pool kanske ligger lite fel i tiden, jag kanske är för sent ute?

Jag har länge drömt om att bygga en pool men frågan är vad det kostar.

Jag antar att det många svar på den frågan beroende på vad man vill ha och vilka förutsättningar man har på tomten.

Jag vet ju att bygga en pool är en stor kostnad. Men frågan är hur mycket det skulle kosta med allting inräknat.

Varför funderar jag då på att bygga pool?

Jo. för vi människor mår bra av att vara nära vatten, det är därför hus med havsutsikt är dyrare än hus utan detta. Jag tror att detta är något som ligger i vårt DNA, tillgång till vatten är en förutsättning för att vi ska överleva.

Om man då har en pool att titta ut över från huset så kommer det att skapa en bra känsla tror jag.

Och med en pool hemma så minskar behovet av att åka på badsemester.

Men, frågan kvarstår dock, vad kostar det egentligen att bygga en pool?

Som tur är hittade jag en bra sida på nätet som går igenom exakt vilka kostnader det finns när man ska bygga en pool. Sidan går igenom vilka olika typer av pooler det finns och vad de kostar, vilka tillbehör man behöver, och vad installationen kan gå på.

Faktum är att jag fick svar på det mesta på den sidan så om du också funderar på vad det skulle kosta att bygga en pool så kan jag rekommendera dig att besöka den sidan.

Sydpumpen - Bergvärme Falkenberg

- Posted in Hus & Hem by

Dags att sänka våra kostnader med bergvärme i Falkenberg

Jag och min fru flyttade till Falkenberg från Göteborg för ca 5 år sedan och vi trivs jättebra. Det är fortfarande nära till Göteborg och våra barn och barnbarn men mycket lugnare, vilket passar oss mycket bättre. Vi älskar vårt hus och har gjort det sedan dagen vi flyttade in, det enda vi har velat ändra är vår värmekälla. Vi har länge tyckt att värmekostnaderna är onödigt höga och velat finna ett alternativ men vi har inte tagit tag i det förrän nu.

Den senaste månaden har vi försökt samla på oss så mycket information som möjligt för att finna bästa möjliga alternativ för oss, och nu har vi bestämt oss för att satsa på bergvärme. Utifrån vad vi har kunnat läsa oss till ska bergvärme kunna sänka ens värmekostnader med upp till 80 %. Dessutom är denna typ av värmepump anpassad för vårt nordiska klimat och sköter uppvärmningsbehovet i hela hemmet. Efter att vi till slut lyckades bestämma oss för bergvärme har vi sökt efter ett företag som hjälper till med bergvärme i Falkenberg. Det finns några som arbetar med bergvärme i Falkenberg, men valet föll slutligen på Sydpumpen. Personalen har lång erfarenhet och bred kunskap inom området, vilket känns tryggt. Vi ser nu fram emot att installera vår bergvärme i Falkenberg.

Låt sydpumpen installera din bergvärme i Falkenberg och därmed sänka dina kostnader

Toshiba - värmepump

- Posted in Hus & Hem by

En värmepump som tillför kyla under sommaren och värme under vintern

När jag och min fru fick vårt första barn började vi fundera på om vi borde flytta från vår lägenhet i Göteborg till hus i ett lugnare område. Vi letade efter ett nytt hem och gick på en del visningar men hittade inte riktigt något som passade oss, förrän förra året när vi hittade vårt drömhus i Mölndal. Vi har nu bott i vårt nya hem i ca ett år och vi trivs superbra, det enda problemet vi har haft är att vi har tyckt att elkostnaderna har varit lite för höga. Vi har sett över vad vi har för alternativ och har bestämt oss för att byta till en kombinerad värmepump som både värmer under vintern och kyler under sommaren.

Efter mycket sökande och research bestämde vi oss till slut för Toshiba, deras produkter verkar vara av hög kvalitet och de har 5 års garanti vilket känns tryggt. Utöver det erbjuder de även hembesök vilket vi verkligen uppskattar då det tydligen är av stor vikt var man placerar sin nya värmepump. Jag har fått lära mig att det är avgörande då en dålig placering bidrar till att din värmepump gör sitt jobb sämre och gör dina besparingar lägre. Därför känns det tryggt att en installatör även kan göra hembesök och hjälpa till med att hitta den ultimata placeringen.

Vi behöver en ny dörr

- Posted in Hus & Hem by

Vi behöver en ny dörr

Vi bor i en sekelskiftesvilla. Jag gillar estetiken i sekelskifteshus och designen är i såna hus är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Jag gillar gamla ting och att bo i ett hus som varit med ett tag passa mig perfekt. Vår ytterdörr har dock gjort sitt tycker jag, den är gammal och har tappat all färg och lyster som den en gång hade.

Det jag är ute efter är en dörr som är representativ och ger huset ett lyft. Jag tänker mig en trädörr med glaspartier och spröjsade fönster, det tror jag hade blivit fint och passat in med resten av fasaden på vårt hus.

Sen vill jag ha en dörr som håller i många år. Jag gillar tunga dörrar och dörrar i massivträ har en bra känsla av tyngd samt att den rimligtvis håller länge.

Det finns många olika leverantörer att välja mellan och det kryllar av hemsidor på nätet som säljer dörrar så det finns många att välja emellan.

Då jag vill ha en dörr som håller länge, är snygg och passar in med stilen på huset som är från sekelskiftet så går många av de som säljer dörrar bort. Många erbjuder samma gamla tråkiga dörrar som både ser billiga ut och är billiga. Det är inte den typen av dörr jag vill ha till mitt hus.

Min syster och hennes man köpte en ny dörr för nåt år sedan. De köpte den på Ekstrands Dörrar och Fönster och de verkar ha bra och snygga dörrar av hög kvalité.

De erbjuder bra garantier, bland annat 15 års formstabilitet och 10 års målningsgaranti.

Eftersom dörren ska passa in i husets sekelskiftesdesign så tänker jag att jag kanske köper en dörr som ser ut så här:

Dörrar med spröjs

Ekamant - Sandpaper for metal

- Posted in Hus & Hem by

I have finally found sandpaper for metal

Me and my wife recently decided to fix up our garden a bit. We have not had the time to do it since we moved into our new house and the garden did not look great when we bought the house. We have already planted a whole bunch of flowers and cleaned up the garden so it looks neat, but we would like to find garden furniture that we can place under a big tree in the garden. The problem is that we can not find any garden furniture that we like, and the old furniture that we have since before we do not like anymore. The old furniture is made out of wood, which looks great, however, we have had to sand it down and lacquer it every time before the summer comes around since it gets ugly from being outside the whole autumn and winter.

We would instead like to find garden furniture made out of steel, but we have not been able to find any that we like yet, even though we have been looking for a while. I have always loved to fix things around the house and to build things so I have now decided that I am going to build my own garden furniture. I have bought the material that I need, and I already have the tools, the only thing I have had a hard time finding is sandpaper for metal. I have looked in multiple places, but not many stores sell sandpaper for metal around here, and the few that do, do not have any of better quality. Therefore, I started looking for sandpaper for metal online and I found a website that sells many different types of sandpaper. I have now ordered a couple of different types of sandpaper for metal and I can not wait until it comes in the mail so that I can finally start building our new garden furniture.